27.07.2015

Jonathan Safran Foer, Zjadanie zwierząt




Pęczek włoszczyzny
Trochę kalafiora, brukselki i brokułów
Garść soczewicy
Oliwa, śmietana
Dwa liście laurowe
Ziele angielskie
Pieprz, sól

Oto lista składników na wspaniałą i pożywną zupę jarzynową. Normalnie na jej szczycie umieściłabym jeszcze kurze udo albo skrzydełko, ale książka Foera dobitnie przypomniała mi, dlaczego ten produkt byłby prawdopodobnie najtańszy z całej listy.

(oświadczenie ku jasności: nie jestem wegetarianką, ale jem mało mięsa i mogę jeść go nawet mniej)

[OW]

2 komentarze:

  1. Ja tylko się przywitać. I powiedzieć, że spróbuję od sierpnia ograniczyć mięso, ale bez pomocy mądrych książek. Co najwyżej z nową, kucharską :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dal z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego, zrobiłam w sobotę po raz pierwszy i w sumie mogłabym już nie jeść nic innego.

      Usuń